Lees over onze nieuwe Google Analytics 4 (GA4) training.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Google Search Console: 3 SEO tips

Door:

Tim Rooza

19 september 2023

Voor veel ervaren marketeers is de Google Search Console (GSC) een onmisbare tool. Maar hoe haal je het meeste uit deze tool? In deze blogpost gaan we dieper in op hoe je rapporten in GSC kunt oproepen en analyseren om je SEO-strategie naar een hoger niveau te tillen.

1. Identificatie en inzet van je Power Pages

De Power Pages zijn de belangrijkste pagina’s van een website vanuit SEO perspectief – de pagina’s die organisch de meeste bezoekers trekken.

Hoe doe je dit in GSC?

  • Ga naar het Performance Report.
  • Kies het tabblad ‘Pagina’s’.
  • Hier zie je welke pagina’s de meeste kliks en vertoningen krijgen.

Optimaliseren met behulp van Power Pages:
Door interne links op je Power Pages op te nemen naar pagina’s die je wilt laten stijgen in de Google-rankings, kun je de kracht van deze pagina’s benutten. Google waardeert je Power Pages al goed. Door relevante interne links toe te voegen, kan je zorgen voor meer crawlactiviteit en potentieel hogere rankings van de gelinkte pagina’s.

2. Tipping Point Keywords

Tipping point keywords zijn kansrijke zoektermen die nu al redelijk goed scoren, maar waar nog wel ruimte voor verbetering is. Over het algemeen ranken deze zoektermen op posities tussen de 3 en 8.

Hoe identificeer je deze in GSC?

  • Blijf in het Performance Report.
  • Schakel over naar het tabblad ‘Zoekopdrachten’.
  • Sorteer op ‘Gemiddelde positie’.
  • Zoek naar termen met een gemiddelde positie tussen 3 en 8.

Optimalisatie van Tipping Point Keywords:
Eenmaal geïdentificeerd, focus op het verbeteren van je content voor deze zoekwoorden. Onderzoek de webpagina’s die boven die van jou op die zoektermen ranken voor content inspiratie. Geef Google geen enkele reden meer om je concurrenten hoger te laten scoren.

Check ook de CTR; een lage CTR kan duiden op een niet overtuigende meta-titel of beschrijving. Een aanpassing hier kan leiden tot een hogere CTR en meer verkeer. Zelfs als je niet direct qua positie gaat stijgen.

Lees ook: Je website staat niet hoog in Google (en dit is waarom)

3. Analyseer apparaatspecifieke prestaties

De manier waarop bezoekers je site ervaren is afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken. Daarom is het essentieel om te begrijpen hoe je website presteert op verschillende apparaten.

Hoe doe je dit in GSC?

  1. Ga naar het Performance rapport.
  2. Kies het tabblad ‘Apparaten’.
  3. Hier kun je de prestaties van je website vergelijken tussen desktop, mobiel en tablet.

Als je ziet dat de CTR voor mobiele apparaten aanzienlijk lager is dan voor desktop, dan kan dit duiden op problemen met mobiele meta-titels of beschrijvingen. Misschien worden ze afgekapt of zijn ze niet zo overtuigend voor mobiele gebruikers.

Kijk ook naar verschillen in de rankings. Als bepaalde zoekwoorden aanzienlijk beter ranken op desktop dan op mobiel, kan het zijn dat de mobiele versie van je site niet zo geoptimaliseerd is als de desktopversie. Dit kan te maken hebben met mobiele bruikbaarheid, laadtijden of andere mobiele specifieke problemen.

Krachtige tool voor SEO optimalisatie

Google Search Console is niet alleen een plek om problemen met je site op te sporen, maar ook een krachtige tool voor SEO-optimalisatie. Door deze rapporten regelmatig te raadplegen en te analyseren, kun je je SEO-strategie continu verfijnen en verbeteren. Kan jij wel wat hulp gebruiken met zoekmachine optimalisatie (SEO)? Wij helpen je graag.

SEO checklist

Download handige SEO checklist

Ontvang de handige SEO checklist voor copywriters en webmasters.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Tim Rooza

Dankzij ruime ervaring op verschillende deelgebieden binnen online marketing zorg ik ervoor dat kansen gesignaleerd en verzilverd worden. Daarbij zet ik verschillende middelen in zoals o.a. Google Adwords (SEA), zoekmachineoptimalisatie (SEO), Social Media, Videomarketing, E-mailmarketing en Conversieoptimalisatie.

SEO uitbesteden?

Een goede online vindbaarheid zorgt voor een continue stroom van relevante bezoekers naar jouw website. Dit bereik je door je website te optimaliseren voor zoekmachines. Wij helpen daarbij.

Meer informatie over seo uitbesteden.

  1. Zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en SEO-strategie laten bepalen
  2. Onpage- en offpage optimalisaties van je website
  3. Hoger in Google

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (seo) en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%