Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Custom GPT: Je nieuwe SEO assistent

Door:

Nino Kraus

23 november 2023

Sinds de nieuwe functie in ChatGPT dat je jouw eigen GPT kan maken, lees je waarschijnlijk veel hierover. Je kan oneindig veel GPT-assistenten maken die je helpen. Op werkgebied, maar misschien ook wel persoonlijk; je eigen kook-assistent of planning-expert die je helpt met to-do’s. Maar goed, hoe helpt dit met je online marketing? En in het bijzonder: hoe helpt zo’n custom GPT met het verbeteren van je SEO-pagina? Dit leg ik je uit!

Wat is een custom GPT?

Een custom GPT betekent letterlijk: je eigen gemaakte pre-trained transformer. In ChatGPT 4 heb je al ingebouwde custom GPT’s: een die je helpt met data analyses (een dikke aanrader trouwens), generatieve afbeeldingen maakt of een schrijfcoach. Je traint het dus met bepaalde instructies uit een door jouw gekozen niche (bijvoorbeeld SEO) op te volgen en je te helpen.

Maar eerst: hoe stel je dit in?

Om ook jouw eigen custom GPT te bouwen, moet je één ding hebben: ChatGPT 4. Verder is het instellen van jouw persoonlijke assistent heel makkelijk. Dit zijn de stappen:

  • Ga naar het tabje ‘Explore’ en klik op ‘Create a GPT’.
create custom gpt
  • Bij ‘Create’ geef je aan wat het doel is. In dit geval heb ik gekozen voor een assistent die mij helpt bij het analyseren van de content tussen de pagina die ik wil laten stijgen in de rankings en de pagina’s van mijn ‘concurrenten’. Hij kijkt goed naar de E-E-A-T content op de pagina en vergelijkt deze. Maar geeft ook advies met concrete verbeterpunten. 
GPT builder seo
  • Onder het kopje ‘Configure’ check je de naam, beschrijving, instructies die je meegeeft, gesprek starters, etc. Dit is je testomgeving. In de preview omgeving test je of alles naar wens is. Is dit niet zo? Dan pas je de instructies gewoon aan! Heel makkelijk dus. 
Preview mode custom gpt


Hoe werkt deze custom GPT ‘SEO EEAT Analyse Expert’?

Hieronder zie je hoe ik het in dit voorbeeld heb aangepakt. Ik begin bijvoorbeeld met een conversatiestarter: Maak een E-E-A-T heatmap-matrix van mijn pagina tov die van mijn concurrenten. 

Custom GPT: Je nieuwe SEO assistent


Hier upload je een HTML-bestand van je pagina (dit is heel makkelijk: ga naar jouw pagina, klik op rechtermuisknop en sla op als HTML-bestand), zeg je om welk zoekwoord het gaat en upload je de HTML-bestanden van jouw concurrenten.

Als je dit hebt gedaan, krijg je een heatmap-analyse. Eentje die eruit ziet zoals hieronder:

heatmap analyse seo


En dan helpt ChatGPT je met het aanbevelen van verbeterpunten (zoals je ziet hoef ik alleen nog maar ‘ja graag’ te zeggen):

custom gpt seo


De aanbevelingen die volgen uit de content gap-analyse volgen! Super makkelijk dus. Wil je deze custom GPT ook inzetten voor jouw pagina? Dat kan. Klik dan op deze link: https://chat.openai.com/g/g-BFxpuHKJP-seo-eeat-analyse-expert. En test er uiteraard zelf mee! 

Wat mij erg belangrijk lijkt, is het zien van kansen om jouw werk efficiënter en beter te maken. Maar uiteindelijk ben jij degene die het eens is met de uitkomsten, stuur je verder aan of voeg je zelf info toe. 

Ben je benieuwd hoe wij je hiermee helpen? Neem dan even contact op!

SEO checklist

Download handige SEO checklist

Ontvang de handige SEO checklist voor copywriters en webmasters.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Nino Kraus

Nino is een technisch online marketeer en voelt zich thuis in Google Analytics (GA4), SEA, SEO, Tagmanager en conversieoptimalisatie. Hij beschikt over een uitstekende helicopterview die ervoor zorgt dat zijn online marketing inspanningen ook daadwerkelijk bijdragen aan de bottom-line doelstellingen. Nino woont in Didam, is erg sportief (squash, hardlopen, fitness etc.) en volgt alle ontwikkelingen op het gebied van online marketing op de voet.

SEO uitbesteden?

Een goede online vindbaarheid zorgt voor een continue stroom van relevante bezoekers naar jouw website. Dit bereik je door je website te optimaliseren voor zoekmachines. Wij helpen daarbij.

Meer informatie over seo uitbesteden.

  1. Zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en SEO-strategie laten bepalen
  2. Onpage- en offpage optimalisaties van je website
  3. Hoger in Google

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (seo) en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%