Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Google Ads (SEA)

Google Performance Max campagnes optimaliseren

Door:

Stijn Korteling

12 september 2023

In 2021 lanceerde Google de Performance Max-campagne, die toegang verlenen tot een breed scala aan Google-platforms, waaronder Google Search, Google Display, Discover, YouTube, Gmail en Google Maps. Deze benadering van adverteren biedt zowel voordelen als uitdagingen.

Een veelvoorkomend fenomeen is dat de prestaties van Branded campagnes afnemen wanneer ze naast Google Performance Max campagneworden uitgevoerd. Daarnaast biedt Performance Max beperkte inzage in zijn werking, zoals de zoektermen en de distributie over de kanalen, waardoor het lijkt op een “black box”. Desondanks bestaan er methoden om de effectiviteit van je campagnes te verhogen.

Optimaliseer je campagnes met een Google Ads-script

Er is een gratis script beschikbaar dat speciaal ontworpen is om meer inzicht te krijgen in Performance Max-campagnes binnen een enkel Google Ads-account. Dit script is te vinden op Agency Savvy’s GitHub-pagina. Er is ook een betaalde versie die meer geavanceerde functies biedt, evenals een betaalde MCC-versie waarmee je een ‘inzichtenblad’ kunt maken voor meerdere accounts tegelijk.

Github pagina voor Google ads performance max script

Wat doet dit Google Ads Performance max script?

 1. Kanaalinzichten: Ontdek op welke platforms (zoals Google Shopping, Display, Video, of Zoek/Andere) jouw advertenties worden getoond.
 2. Zoekcategorieën: Begrijp beter in welke zoekcategorieën jouw advertenties verschijnen, opgedeeld in vier categorieën gebaseerd op hoe nauw ze verbonden zijn met je merktermen.
 3. Productmatrix: Analyseer de prestaties van je producten door ze in één van de zes prestatiecategorieën te plaatsen, gebaseerd op diverse metrieken.

Met dit script kun je de periode en de meetbereiken zelf kiezen, wat je gedetailleerde controle geeft over de analyse. Het biedt inzichten op zowel accountniveau als op het niveau van individuele campagnes, compleet met visuele weergaven en tabellen voor een helder overzicht.

Voor elke campagne kun je dieper duiken in de gegevens, inclusief de verdeling over de kanalen en zoekcategorieën, evenals de prestaties van specifieke producten. Dit alles wordt visueel aantrekkelijk gepresenteerd, waardoor je gemakkelijk de effectiviteit van je advertentiestrategieën kunt beoordelen en optimaliseren.

Foto van video van hoe het Google Ads Performance max script moet worden geimplementeerd

Het gebruik van dit script is eenvoudig; het vereist alleen knippen en plakken. Een handige instructievideo die het proces doorloopt, is te vinden op: https://www.loom.com/share/123920288d384e12b691c25ccfb1c951.

Stappen om het Google Performance Max campagne script te implementeren:

1. Implementeer het Google Ads-script

Begin met het toevoegen van het specifieke Google Ads-script aan je account om meer zichtbaarheid te verkrijgen over de zoektermen die worden gebruikt binnen je Performance Max-campagnes. Het proces is als volgt:

 • Maak een kopie van het sjabloon: Het script werkt samen met een Google Spreadsheet waar alle verzamelde data wordt opgeslagen. Maak een kopie van het sjabloon dat door het script wordt gebruikt.
 • Pas het script aan met jouw spreadsheet: Voer de URL van je eigen spreadsheet in aan de top van het script, autoriseer het script voor toegang tot je Google Ads-account en voer het uit.
 • Plan regelmatige updates: Stel het script in om dagelijks te draaien zodat je consistent up-to-date informatie hebt over je zoektermen.

2. Analyseer de zoektermen

Nadat het script is uitgevoerd en data heeft verzameld, bestudeer je de resultaten om te bepalen welke zoektermen effectief zijn en welke niet aan de verwachtingen voldoen. Kijk naar:

 • Hoogpresterende zoektermen: Identificeer zoektermen die goede resultaten opleveren in termen van klikken, conversies, en ROI.
 • Onderpresterende zoektermen: Vind zoektermen die niet de gewenste resultaten opleveren.

3. Optimaliseer je Google Performance Max campagne

 • Focus op effectieve zoektermen: Pas je campagne-instellingen aan om meer nadruk te leggen op de zoektermen die goed presteren. Dit kan betekenen dat je biedingen voor deze termen verhoogt of meer budget toewijst.
 • Sluit onderpresterende zoektermen uit: Als bepaalde zoektermen consistent onderpresteren, overweeg dan om ze uit te sluiten van je campagne. Dit voorkomt dat je budget wordt verspild aan zoekopdrachten die niet converteren.
 • Start nieuwe campagnes voor specifieke zoektermen: Voor zoektermen met potentie die nog niet optimaal presteren, overweeg het starten van nieuwe, gerichte campagnes. Dit stelt je in staat om specifieke advertentiecontent en landingspagina’s te creëren die beter aansluiten bij deze termen.

4. Pas de advertentiecontent en campagnestructuur aan

 • Verfijn advertentieteksten: Pas je advertentieteksten aan op basis van de inzichten uit de zoektermenanalyse. Zorg ervoor dat de teksten aansluiten bij de zoekintentie van de hoogpresterende zoektermen.
 • Aanpassen van landingspagina’s: Zorg ervoor dat de landingspagina’s relevant zijn voor de zoektermen waarop je je richt. Dit verhoogt de kans op conversie.
 • Creëer gesegmenteerde campagnes: Overweeg het opzetten van aparte campagnes of ad groepen voor verschillende categorieën van zoektermen. Dit maakt het mogelijk om budgetten, biedingen en advertentiecontent verder te optimaliseren.

Conclusie

Door strategisch gebruik te maken van dit script, kun je de transparantie van je Performance Max-campagnes verbeteren en deze effectiever inrichten. Het stelt je in staat de campagnestructuur en advertentiecontent te optimaliseren op basis van concrete data, wat leidt tot betere prestaties van je campagnes. Dit benadrukt het belang van het analyseren en toepassen van inzichten uit je campagnes, rekening houdend met relevante zoektermen en vragen van gebruikers. Benieuwd naar nog meer Google ads optimalisaties tips? We got you! Lees hier meer over Google ads.

Google Ads audit

Gratis analyse van jouw Google Ads

Met maatwerk software en slimme koppeling met Google analyseren we de campagnes geautomatiseerd op kwaliteit en signaleren we Quick wins. Vul je e-mailadres in: je ontvangt dan direct een e-mail vanwaaruit je analyse gestart kan worden. Binnen 5 minuten ontvang je een waardevolle rapportage.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Stijn Korteling

Stijn is breed geïnteresseerd op alle gebieden van online marketing, maar wordt vooral getriggerd door het psychologische aspect. Hij houdt graag meerdere ballen tegelijk in de lucht (op zijn werk, maar ook op het voetbalveld) en beschikt over een winnaarsmentaliteit. Stijn houdt van vroeg opstaan en is altijd het eerste op kantoor aanwezig. O ja. Hij kan verdienstelijk darten en gaat altijd elke uitdaging aan.

Google Ads uitbesteden?

Laat een efficiënte en effectieve Google Ads campagne maken door een bureau met zó veel SEA-ervaring dat Google Ads voor hen als natuurlijke habitat aanvoelt.

Meer informatie over google ads uitbesteden.

 1. Google Ads gecertificeerd
 2. Google Ads voor webshops
 3. Google Ads voor B2B & leadgeneratie
 4. Google Shopping (i.c.m. met CSS)
 5. Ook voor Google Ad Grants (non-profit)

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met google ads (sea) en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%