Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Google Ads (SEA)

Google Ads Quality Score (kwaliteitsscores): De waarheid

Door:

Tim Rooza

06 september 2018

Er zijn zoveel misverstanden over kwaliteitsscores binnen Google Ads dat ik (bijna) niet weet waar te beginnen… Wil jij ook wel eens de waarheid weten over de zin- en onzin- van quality scores in je Google Ads account? Spoiler: Je quality score heeft geen invloed op je klikprijs.

Wat is de Google Ads Quality Score?

Binnen Google Ads worden kwaliteitsscores aan je zoekwoorden toegekend. Deze scores gaan van 1 t/m 10. En worden berekend aan de hand van de volgende variabelen:

 • Doorklikratio (CTR) – Percentage mensen dat klikt op je advertentie
 • Relevantie van de textadvertentie tot de zoekopdracht
 • Relevantie van de landingspagina tot de zoekopdracht (maar ook de usability, snelheid en mobielvriendelijkheid)
 • Historische prestaties

In het account kan je de prestaties zien van de 3 grote componenten. De Advertentie, De landingspage en doorklikratio. Deze 3 componenten hebben overigens ieder een andere wegingsfactor bij de vaststelling van de score (zie dit artikel voor meer info daarover).

Alhoewel deze score wel een indicatie geeft van de kwaliteit (in het verleden), zegt het an-sich niets over je huidige of toekomstige ad rank en klikprijs. Google zelf beschrijft het als volgt:

De Kwaliteitsscore is een nuttige diagnostische tool, geen key performance indicator.

Uw Kwaliteitsscore is vergelijkbaar met het waarschuwingslampje van de motor van een auto: de score geeft aan hoe goed uw advertenties en zoekwoorden werken. De score is niet bedoeld als een gedetailleerde statistiek waarop u het beheer van uw account moet richten. (bron)

De tekortkomingen van de kwaliteitsscore

De kwaliteitsscore is dus slechts een indicatie, dit wordt nog eens extra duidelijk als we kijken welke onderdelen niet worden meegerekend in de totstandkoming van de score (bron):

 • Geografische signalen (zoals het land van de zoekopdracht)
 • De variërende kwaliteit van meerdere advertenties in een advertentiegroep (aangezien de ene advertentie betere resultaten kan opleveren dan de andere)
 • Niet-exacte overeenkomsten met een zoekwoord. Het cijfer 1-10 is een schatting van uw Kwaliteitsscore voor een zoekopdracht die exact overeenkomt met uw zoekwoord. Het cijfer weerspiegelt echter niet het zoektype of de eventueel gebruikte uitsluitingszoekwoorden. Uitsluitingszoekwoorden zijn goed voor uw account, maar ze worden niet meegenomen als factor voor uw Kwaliteitsscore.

Kortom: je kwaliteitsscore geeft een indicatie over de prestaties in het verleden maar heeft geen directe invloed op de prijs die je per klik gaat betalen…. Maar hoe zit het dan?

Auction Time Quality Score

Google hanteert eigenlijk twee soorten kwaliteitsscores.

 • Auction Quality Score
 • Visible Quality Score

De zichtbare kwaliteitsscore is degene die zichtbaar is in je account (duh.. ?). Maar er bestaat ook nog een geavanceerdere variant: de “Auction Quality Score”. Deze bepaalt de positie en prijzen van je advertenties.

De Auction Quality Score is niet zichtbaar binnen je account, maar weegt alle factoren mee en kijkt daarbij ook naar de context en intentie van de zoekopdracht, de tijd van de dag, het type apparaat, browser etc.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Het zou je focus moeten verleggen. Je zichtbare kwaliteitsscore is een indicatie die kan aangeven waar eventuele verbeterpunten liggen – maar het is geen ‘heilig’-getal. Sterker nog – het is heel goed mogelijk een account sterk te optimaliseren zonder dat je zichtbare kwaliteitsscore in korte tijd omhoog schiet.

Zoals altijd bij het optimaliseren van Google Ads, richt je aandacht liever op de echte Key Performance Indicators, zoals ROI, ROAS of CPA, CPL of soms CPC.

Dan nog even dit

Ben je gebeld door een “Google Ads” specialist, met het verhaal dat je kwaliteitsscore te laag is? Bedenk dan dat de kwaliteitsscore alleen maar te zien is voor degenen met toegang tot je account. Het is voor een buitenstaander niet mogelijk dit te zien.

Google Ads audit

Gratis analyse van jouw Google Ads

Met maatwerk software en slimme koppeling met Google analyseren we de campagnes geautomatiseerd op kwaliteit en signaleren we Quick wins. Vul je e-mailadres in: je ontvangt dan direct een e-mail vanwaaruit je analyse gestart kan worden. Binnen 5 minuten ontvang je een waardevolle rapportage.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Tim Rooza

Dankzij ruime ervaring op verschillende deelgebieden binnen online marketing zorg ik ervoor dat kansen gesignaleerd en verzilverd worden. Daarbij zet ik verschillende middelen in zoals o.a. Google Adwords (SEA), zoekmachineoptimalisatie (SEO), Social Media, Videomarketing, E-mailmarketing en Conversieoptimalisatie.

Google Ads uitbesteden?

Laat een efficiënte en effectieve Google Ads campagne maken door een bureau met zó veel SEA-ervaring dat Google Ads voor hen als natuurlijke habitat aanvoelt.

Meer informatie over google ads uitbesteden.

 1. Google Ads gecertificeerd
 2. Google Ads voor webshops
 3. Google Ads voor B2B & leadgeneratie
 4. Google Shopping (i.c.m. met CSS)
 5. Ook voor Google Ad Grants (non-profit)

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met google ads (sea) en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%