Zoekmachine optimalisatie (SEO)
Google Search Console, leer hoe je dit instelt voor jouw website.
De Google Search Console (GSC) is een onmisbare tool voor ervaren marketeers die hun zoekmachineoptimalisatie (SEO) naar een hoger niveau willen tillen. Maar wat is Google Search Console precies, en hoe werkt het? In deze bijgewerkte blogpost verkennen we niet alleen hoe je rapporten in GSC kunt oproepen en analyseren, maar beantwoorden we ook direct de meest voorkomende vragen over deze tool.
Hoe werkt het en wat doet het precies?
Google Search Console is een gratis dienst aangeboden door Google die website-eigenaren helpt hun site’s zichtbaarheid in de Google zoekresultaten te monitoren en te onderhouden. Het biedt waardevolle inzichten in hoe Google je site ziet en presenteert, waardoor je fouten kunt opsporen, de siteprestaties kunt analyseren, en je SEO-strategie kunt verbeteren.
Hoe Werkt Google Search Console?
Google Search Console instellen is vrij eenvoudig. Na het toevoegen van je site aan GSC door een eigendomsverificatie, kun je toegang krijgen tot een breed scala aan rapporten en tools die inzicht geven in aspecten zoals zoekverkeer, technische status van je website, en individuele pagina-prestaties.
Hoe voeg je Google Search console toe door middel van eigendomsverificatie?
Stap 1: Aanmelden bij Google Search Console
- Ga naar de Google Search Console website en klik op ‘Start nu’.
- Log in met je Google-account. Als je nog geen Google-account hebt, moet je er een aanmaken.
Stap 2: Een Eigendom Toevoegen
- Eenmaal ingelogd, zie je de optie om een ‘Eigendom toevoegen’. Kies ‘Domein’ of ‘URL-voorvoegsel’ als de eigendomstype.
- Domein: Dit omvat alle subdomeinen en protocollen (http en https).
- URL-voorvoegsel: Specificeert een specifieke URL en protocol. Voor dit type moet je exact de URL invoeren zoals je website wordt bezocht.
- Voer de URL van je website in en klik op ‘Doorgaan’.
Stap 3: Eigendomsverificatie
- Na het toevoegen van je eigendom, moet je bewijzen dat je de eigenaar bent. Google biedt verschillende verificatiemethoden:
- DNS-record: Voeg een TXT-record toe aan de DNS-configuratie van je domein. Dit is de aanbevolen methode voor het ‘Domein’-eigendomstype.
- HTML-bestand uploaden: Upload een door Google verstrekt HTML-bestand naar de root van je website.
- HTML-tag: Voeg een meta tag toe aan de homepage van je site.
- Google Analytics: Gebruik je Google Analytics-account om verificatie te verifiëren, mits je de trackingcode al hebt geïnstalleerd.
- Google Tag Manager: Gebruik een Google Tag Manager-container-ID om verificatie te voltooien, mits deze is geïnstalleerd.
Stap 4: Verificatie Voltooien
Kies de verificatiemethode die het beste bij je past en volg de instructies die Google biedt. Bijvoorbeeld, als je kiest voor de DNS-record methode, kopieer de TXT-record die Google verstrekt en voeg deze toe aan je domeinregistratie-instellingen.
Na het toepassen van de verificatiemethode, ga terug naar Google Search Console en klik op ‘Verifiëren’.
Stap 5: Toegang tot Google Search Console
Na een succesvolle verificatie heb je toegang tot alle functies van Google Search Console. Het kan even duren voordat gegevens over je website verschijnen, dus wees geduldig.
Belangrijke Tips
- Zorg ervoor dat je toegang hebt tot de domeinregistratie-instellingen van je website of het webhostingaccount voor sommige verificatiemethoden.
- Als je moeite hebt met de verificatie, controleer dan of je de instructies correct hebt gevolgd en probeer het opnieuw.
- Het kan tot 48 uur duren voordat DNS-wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd, dus geef het wat tijd.
Je kan bijvoorbeeld zien of je website hoog in Google staat. Staat jouw website nog niet hoog op Google? Wij kunnen je meer vertellen over waarom jij nog niet hoog in Google staat
Belangrijkste Rapporten en Optimalisatie Tips
Identificatie en Inzet van je Power Pages
Google Search Console uitleg: Gebruik het Performance Report en kies het tabblad ‘Pagina’s’ om te zien welke pagina’s de meeste kliks en vertoningen krijgen. Optimaliseer door interne links op deze Power Pages op te nemen naar pagina’s die je wilt verbeteren in Google-rankings.
Tipping Point Keywords
Blijf in het Performance Report, schakel over naar ‘Zoekopdrachten’, en sorteer op ‘Gemiddelde positie’ om zoektermen te vinden die op posities tussen 3 en 8 ranken. Verbeter je content voor deze zoekwoorden om hoger in de zoekresultaten te komen.
Analyseer Apparaatspecifieke Prestaties
Kies het tabblad ‘Apparaten’ in het Performance rapport om de prestaties van je website op desktop, mobiel, en tablet te vergelijken. Dit kan inzichten bieden in mogelijke verbeterpunten voor mobiele gebruikers.
Conclusie Google Search Console
De Google Search Console is een krachtige tool voor iedereen die serieus bezig is met SEO. Door te begrijpen wat Search Console is, hoe je het instelt en gebruikt, en door regelmatig de beschikbare rapporten te analyseren, kun je je SEO-strategie continu verfijnen en verbeteren. Of je nu hulp nodig hebt bij het opzetten van Google Search Console of het optimaliseren van je website, het is altijd een goed idee om professionele hulp te zoeken voor het beste resultaat.
Download handige SEO checklist
Ontvang de handige SEO checklist voor copywriters en webmasters.
Over de schrijver:
Dankzij ruime ervaring op verschillende deelgebieden binnen online marketing zorg ik ervoor dat kansen gesignaleerd en verzilverd worden. Daarbij zet ik verschillende middelen in zoals o.a. Google Adwords (SEA), zoekmachineoptimalisatie (SEO), Social Media, Videomarketing, E-mailmarketing en Conversieoptimalisatie.
SEO uitbesteden?
Een goede online vindbaarheid zorgt voor een continue stroom van relevante bezoekers naar jouw website. Dit bereik je door je website te optimaliseren voor zoekmachines. Wij helpen daarbij.
Meer informatie over seo uitbesteden.
- Zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en SEO-strategie laten bepalen
- Onpage- en offpage optimalisaties van je website
- Hoger in Google