Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Online strategie

Video in e-mail: 3 opties

Door:

Tim Rooza

01 februari 2017

We leven inmiddels in het jaar 2017, maar het versturen van een e-mail met daarin een video die afspeelt bij het openen van de mail is helaas nog steeds een utopie. Belangrijke e-mailclients zoals Outlook en Gmail ondersteunen dit vooralsnog niet. Gelukkig zijn er nog wel andere mogelijkheden om met video in combinatie met e-mail(marketing) kunnen beginnen.

Optie 1: Video insluiten met HTML5

Een video insluiten (“embedden”) met HTML5 zorgt in theorie voor de mooiste gebruikerservaring. De video kan worden afgespeeld zonder dat de ontvanger zijn inbox hoeft te verlaten. Helaas is de ondersteuning van de e-mailclients voor HTML5-embedded video mails uitzonderlijk slecht. Apple Mail op IOS (die bekendstaat als een van de betere clients als het aankomt op het interpreteren van code) heeft de ondersteuning vanaf IOS9 zelfs weer geschrapt. Bijkomend nadeel is dat mailservers niet zo dol zijn op HTML5 video’s. Dit kan ervoor zorgen dat ze sneller als spam gemarkeerd worden.
Video in email

De slechte ondersteuning en daarmee onvoorspelbare ervaring voor de ontvangers maakt het embedden van video in e-mail met HTML5 op grote schaal helaas nog ongeschikt, maar alles wijst erop dat dit in de toekomst wel the way to go wordt.

Optie 2: Gebruik een Animated GIF

Ik schreef in 2014 (!) al een blog over het gebruik van animated GIF in e-mail en anno 2017 is het gebruik van een GIF nog steeds een goed alternatief voor video in e-mail. GIF is een oud bestandsformaat (alweer uit 1987 – happy 30th b-day!) maar wordt helaas ook niet door iedere mailclient ondersteund. In Outlook 2007, 2010, 2013 en Windows Phone 7 wordt alleen het eerste frame van de Animated GIF vertoond, zorg dus dat je animatie er op frame 1 goed uitziet.

Bestandsgrootte

Houd in gedachten dat gebruikers de e-mail openen op een mobiele telefoon en (soms) zuinig zijn op de databundel. Houd als richtlijn voor de bestandsgrootte van een animated GIF ongeveer 1MB aan (al mogen ze soms ook best een tikkie groter zijn ;-). Bekijk deze guide voor meer best practices over het maken van animated GIFs

Enkele voorbeelden van Animated GIFs geschikt voor gebruik in e-mail:

Video in e-mail: animatie

Video in e-mail: 3 opties

Video in e-mail

 

Optie 3: Verwijs naar de video

Het verwijzen, met een tekstlink of afbeelding, naar de video die op een externe locatie staat, bijvoorbeeld op een pagina binnen de website, of rechtstreeks op Youtube/Vimeo, is nog steeds het meest betrouwbaar.

Een mooie “hybride” oplossing is het gebruik maken van een animated GIF om te verwijzen naar je websitepagina met daarop de video (of rechtstreeks naar Youtube/Vimeo). Een mooi voorbeeld daarvan is deze mail van Harley Davidson met een geanimeerde play-button. Bijkomend voordeel hiervan is dat statistieken van de video-views (en playrates) bijgehouden kunnen worden.

header met geanimeerde play button

Wees creatief!

Zolang het insluiten van “echte” video door de mailclients nog niet breed ondersteund wordt; zullen we creatief moeten omgaan met de mogelijkheden die de animated GIFs bieden. Ik ben altijd op zoek naar meer mooie en creatieve toepassingen, heb je er 1 gespot? Drop me a comment!

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Tim Rooza

Dankzij ruime ervaring op verschillende deelgebieden binnen online marketing zorg ik ervoor dat kansen gesignaleerd en verzilverd worden. Daarbij zet ik verschillende middelen in zoals o.a. Google Adwords (SEA), zoekmachineoptimalisatie (SEO), Social Media, Videomarketing, E-mailmarketing en Conversieoptimalisatie.

Online marketing plan laten ontwikkelen?

Ontdek hoe je ideale klanten in beeld krijgt en hoe je hen het best kunt benaderen.

Meer informatie over online marketing plan laten ontwikkelen.

  1. Online marketing voor B2B
  2. Online marketing voor B2C
  3. Laat een marketingplan op maat maken
  4. Online marketing voor lokale ondernemers

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met online strategie en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%