Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Social media marketing

Bereik de ideale personen op Facebook

Door:

Lian van Doorn

27 februari 2019

Hoe fijn zou het zijn als we met advertenties alleen nog personen weten te bereiken met de kenmerken van onze favoriete klant, ons meest actieve lid of de meest frequente bezoekers? Met de look a like doelgroep van Facebook kom je al een aardig eind. 

Look a like doelgroep

Met een look a like doelgroep kun je een groep creëren die vergelijkbaar is met een groep personen waarvan je al over gegevens beschikt. Zo kun je dus nieuwe personen vinden die –zoals de naam al zegt- erg lijken op een andere groep. Facebook kan met de verzamelde gegevens door middel van een algoritme op zoek naar personen die hier het meest op deze groep lijken. Zo kun je dus nieuwe personen benaderen met ideale kenmerken!

Wat maakt mijn doelgroep perfect?

Wie de persoon is die je wilt bereiken hangt natuurlijk af van het doel van je campagne. Er zijn verschillende manieren om te bepalen wie die doelgroep is en hoe je aan die gegevens bent gekomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • De lezers van je nieuwsbrief
 • De gegevens van bestaande klanten
 • De leden of donateurs van een stichting
 • Deelnemers van een test, quiz of workshop, maar ook:
 • Personen die interactie hebben gezocht via Instagram en Facebook

Ideale doelgroep targeten

Om een vergelijkbare doelgroep te maken is het eerst nodig om van de groep personen waarvan gegevens bekend zijn een aparte doelgroep aan te maken. Maak hiervoor in Facebook Business Manager een ‘aangepaste doelgroep’ via de optie ‘Betrokkenheid’ en voeg vervolgens het bronbestand van de reeds benaderde personen toe. Zodra de aangepaste doelgroep van die ideale groep mensen is gemaakt, kun je aan de slag met je look a like-doelgroep! Let er wel op dat de meeste look-a-likes een aanloopperiode hebben en daardoor vaak beter gaan presteren na 14 tot 60 dagen.

OOK RELEVANT: DEZE FACEBOOK “CUSTOM AUDIENCES” GEBRUIK JE (WAARSCHIJNLIJK) NOG NIET

Tip 1: Zet de doelgroepgrootte van je look a likealtijd op 1% zodat je bereik niet te groot wordt en alleen de personen die het meest overeenkomen met de aangepaste doelgroep gevonden worden. 

Tip 2: Je wil natuurlijk niet dat je met je advertentie target op de reeds benaderde personen, daarvoor heeft Facebook de optie ‘mensen uitsluiten’ toegevoegd. Brondoelgroepen zijnautomatisch uitgesloten, tenzij ze zijn gebaseerd op de FB pixel, dan moet je ze alsnog zelf uitsluiten.

Vragen over doelgroeptargeting in Facebook? Neem contact met ons op, wij helpen graag!

Facebook marketing structuur

Download Facebook Ads advertentiestructuur

Ontvang de Facebook Ads accountstructuur voor webshops direct per e-mail.

Over de schrijver:

Lian van Doorn

Lian was werkzaam bij Rooza Online Marketing tot november 2019.

Lian is gespecialiseerd in doelgroeptargeting en online marketingcampagnes. Met haar ruime ervaring op het gebied van marketing en online contentcreatie stelt ze communicatieplannen en marketingstrategieën op. Ze zorgt ervoor dat bezoekers hun weg vinden naar producten die passen bij hun interesses.

Social media uitbesteden?

Groei op LinkedIn, Facebook, Instagram of Pinterest. Genereer meer leads en omzet met slimme campagnes en social media tactieken.

Meer informatie over social media uitbesteden.

 1. Leadgeneratie via social media
 2. Effectieve social media strategie
 3. Duidelijke dashboards & rapportages
 4. Vele kanalen zoals Pinterest, LinkedIn, Facebook en Instagram
 5. Bespaar tijd & verhoog kwaliteit
 6. Meer fans, meer traffic, hogere omzet

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met social media marketing en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%