Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

ChatGPT voor SEO: Een perfecte match?

Door:

Jayson

04 januari 2024

ChatGPT, een geavanceerde AI-chatbot, betreedt de wereld van SEO met veelbelovende mogelijkheden. Van content creatie tot zoekwoordonderzoek, ChatGPT heeft het potentieel om de manier waarop we SEO benaderen ingrijpend te veranderen.

Contentcreatie op een hoger niveau

ChatGPT kan goed helpen bij het maken van allerlei soorten teksten, zoals blogs, artikelen, productomschrijvingen en zelfs creatieve stukken. Het maakt tekst die natuurlijk klinkt, goed samenhangt en past bij de situatie.

 • Kwaliteit en Consistentie: ChatGPT kan zorgen dat de kwaliteit en de stijl van de tekst consistent blijven, wat belangrijk is voor hoe mensen je merk ervaren.
 • Schalen van Content productie: Bedrijven en schrijvers kunnen met ChatGPT meer tekst maken zonder dat de kwaliteit daaronder lijdt. Dit is belangrijk voor betere zoekmachinevindbaarheid (SEO). Zorg er wel voor dat de kwaliteit van de teksten aan de verwachtingen voldoet.
 • Personalisatie en Aanpassing: Hoewel ChatGPT een goede basis biedt, is het belangrijk om de met AI gegenereerde tekst aan te passen aan wat je doelgroep nodig heeft en aan je SEO-doelen. Zo kun je ervoor zorgen dat de tekst goed past bij de specifieke wensen van je publiek.

Zoekwoordonderzoek en SEO Strategie

ChatGPT kan ook worden ingezet voor zoekwoordonderzoek en het ontwikkelen van SEO-strategieën.

 • Genereren van zoekwoord ideeën: ChatGPT kan helpen bij het brainstormen van zoekwoorden, vooral door gerelateerde onderwerpen en vragen te identificeren die rond een bepaald onderwerp kunnen ontstaan.
 • Contentstructuur: Op basis van deze zoekwoorden kan ChatGPT assisteren bij het opstellen van content structuur, inclusief titel suggesties en outline creatie voor artikelen.

Voorbeeld: Hier vragen we ChatGPT om een blog structuur voor de gevonden zoekwoorden met hoge zoekvolumes en lage concurrentie:

ChatGPT voor SEO: Een perfecte match?

Technische SEO-optimalisatie

Hoewel ChatGPT niet direct kan helpen met technische SEO-elementen, kan het wel bijdragen aan de optimalisatie van on-page SEO.

 • Meta-beschrijvingen en Titels: ChatGPT kan suggesties doen voor aantrekkelijke meta-beschrijvingen en SEO-vriendelijke titels.
 • Gebruik van Long-Tail Keywords: Door het begrijpen van natuurlijke taal, kan ChatGPT helpen bij het integreren van long-tail zoekwoorden in content op een manier die natuurlijk en relevant aanvoelt.

Voorbeeld: Hier vragen we om een meta titel en beschrijving te maken voor de opgegeven tekst.

ChatGPT voor SEO: Een perfecte match?

Output:

De afbeelding toont een output van een prompt

Uitdagingen en overwegingen

Bij het gebruik van Chat GPT zijn er enkele belangrijke overwegingen.

 • Authenticiteit en Originaliteit: Zoekmachines waarderen unieke en originele content. Het is daarom van belang om AI-generated content te bewerken om originaliteit te waarborgen.
 • Compliance met SEO Best Practices: Chat GPT moet worden geleid door specifieke instructies om te zorgen dat de gegenereerde content voldoet aan de huidige SEO-best practices.

Content creatie met ChatGPT

Een van de meest opvallende toepassingen van ChatGPT in SEO is contentcreatie. ChatGPT kan helpen bij het schrijven van blogposts, artikelen, en zelfs meta-beschrijvingen. Echter, het is belangrijk om te benadrukken dat terwijl ChatGPT een eerste ontwerp kan bieden, menselijke controle een essentiële stap is om de content te personaliseren en af te stemmen op de specifieke doelen.

ChatGPT in contentgeneratie voor SEO 

ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende soorten content, zoals:

 • Blogposts: ChatGPT kan helpen bij het opstellen van blogposts ideeën waaronder titels, inleidingen, en contentstructuren, waardoor het proces van ideevorming tot realisatie wordt versneld.
 • Artikelen: Voor uitgebreide en informatieve artikelen kan ChatGPT ondersteuning bieden bij onderzoek, het structureren van de content, en zelfs bij het schrijven van secties.
 • Meta-beschrijvingen: In SEO zijn meta-beschrijvingen cruciaal voor het klikpercentage. ChatGPT kan suggesties doen voor beknopte en aantrekkelijke meta-beschrijvingen waar daadwerkelijk op geklikt wordt.

Technische SEO en ChatGPT

ChatGPT, hoewel revolutionair in vele aspecten van SEO, heeft beperkte toepassingen in technische SEO. Technische SEO omvat geavanceerde aspecten van website-optimalisatie zoals laadsnelheid, backlink-strategieën, en de structuur van de website, waar ChatGPT’s mogelijkheden begrensd zijn.

Hoe Chat GPT wel van pas kan komen voor technische SEO doeleinden:

 1. SEO Audit Assistentie
  • ChatGPT kan helpen bij het formuleren van checklists voor SEO-audits, door suggesties te doen over welke technische aspecten gecontroleerd moeten worden, zoals sitemaps, robots.txt-bestanden, en 404-pagina’s.
 2. Ondersteuning bij Foutopsporing
  • Bij het identificeren van veelvoorkomende fouten op websites, zoals gebroken links of problemen met meta-titels, kan ChatGPT richtlijnen bieden over hoe deze fouten opgespoord en opgelost kunnen worden.
 3. Content Structuur en Schema Markup
  • ChatGPT kan ondersteunen bij het structureren van content en het adviseren over het gebruik van schema markup, wat helpt bij het verbeteren van de manier waarop zoekmachines de inhoud van een website begrijpen.
 4. SEO-vriendelijke URL’s en Redirects
  • Het kan advies geven over het opzetten van SEO-vriendelijke URL-structuren en het correct implementeren van redirects, wat belangrijk is voor zowel gebruikerservaring als zoekmachine-optimalisatie.

Voorbeeld: Hier vragen we Chat GPT voor schema markup voor een tomatensoep recept.

Prompt:

Foto van een prompt binnen ChatGPT

Output:

Afbeelding van schema markup gemaakt binnen ChatGPT. Het is de output.

SEO Content Analyse via Chat GPT

Met de betaalde versie van Chat GPT is het mogelijk om veel meer functies te gebruiken die het platform aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld Custom GPT’s bouwen. Custom GPT’s zijn AI bots die zijn gemaakt voor een specifiek doeleinde. Denk bijvoorbeeld aan een Custom GPT die is gefocust op het onderzoeken van de zoekwoordintentie. Of een Custom GPT die zich focust op het schrijven van SEO-blogs in de duurzaamheidssector. 

De afbeelding toont een webpagina header met de titel "SEO EEAT Analyse Expert"

Nu hebben wij bij Rooza Online Marketing ook een mooie Custom GPT gebouwd. Namelijk de SEO-EEAT Analyse Custom GPT bot. Deze bot maakt het mogelijk om een EEAT-analyse uit te voeren voor webpagina’s. EEAT is een belangrijk begrip binnen Google en staat voor: Experience, Expertise, Authority and Trust.

Onze Custom GPT stelt je in staat om te kijken of de content op een webpagina voldoet aan deze EEAT richtlijnen. De Custom GPT maakt zelfs een heatmap die ervoor zorgt dat je snel in kan zien in hoeverre de webpagina voldoet aan deze richtlijnen.

ChatGPT voor SEO: Een perfecte match?

Meer lezen over deze custom GPT en hoe hij werkt? – Lees meer over de EEAT-analyse GPT

Conclusie: ChatGPT als Gamechanger voor SEO

Na een uitgebreide uitleg van de diverse mogelijkheden van ChatGPT in SEO, is het duidelijk dat deze geavanceerde AI-tool een gamechanger is in de wereld van digitale marketing. ChatGPT maakt niet alleen zoekwoordonderzoek en content creatie efficiënter en effectiever, maar het biedt ook een unieke manier om SEO-strategieën te versterken door integratie met traditionele SEO-tools.

De veelzijdigheid van ChatGPT in het optimaliseren van meta beschrijvingen, titels en zelfs het uitvoeren van geavanceerde content analyses benadrukt zijn waarde als een onmisbare tool voor SEO-specialisten. De mogelijkheid om content te genereren die zowel de gebruiker aanspreekt als voldoet aan de richtlijnen van zoekmachines, onderstreept de kracht van AI in het moderniseren van SEO-praktijken.

SEO checklist

Download handige SEO checklist

Ontvang de handige SEO checklist voor copywriters en webmasters.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Jayson

Jayson is een gepassioneerde SEO en PPC marketeer met een specifieke interesse in het slim toepassen van AI in de online marketingwereld.

SEO uitbesteden?

Een goede online vindbaarheid zorgt voor een continue stroom van relevante bezoekers naar jouw website. Dit bereik je door je website te optimaliseren voor zoekmachines. Wij helpen daarbij.

Meer informatie over seo uitbesteden.

 1. Zoekwoordonderzoek, concurrentieanalyse en SEO-strategie laten bepalen
 2. Onpage- en offpage optimalisaties van je website
 3. Hoger in Google

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met zoekmachine optimalisatie (seo) en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%