Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Online strategie

ChatGPT binnen Online Marketing

Door:

Stijn Korteling

14 maart 2023

Met de opkomst van ChatGPT staan we aan het begin van een grote verandering binnen de online marketingwereld. ChatGPT is een taalmodel dat getraind is door Open AI. ChatGPT is geprogrammeerd om vragen te beantwoorden en om conversaties te voeren met mensen over allerlei onderwerpen. Het heeft toegang tot een uitgebreide kennisbank en biedt informatie en inzichten over een breed scala aan onderwerpen.

De perfecte tool om Marketing tijgers te ondersteunen in de dagelijkse werkzaamheden. Sinds de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) in marketing, is er een explosie van interesse ontstaan. Maar in hoeverre gaat die de baan van de marketeer veranderen, wat is chatGPT?

We moeten bij ChatGPT denken aan een tool die de efficiëntie gaat vergroten binnen digital marketing. 

ChatGPT verhoogt de efficiëntie en automatiseert een breed scala aan taken, van content creatie tot klantenservice. Dit maakt herallocatie van middelen mogelijk voor marketingbureaus naar waardevollere activiteiten. Bijwerken van vaardigheden en heruitvinden van zichzelf is nodig voor marketeers om deze technologie te gebruiken.

Hoe kan ik ChatGPT gebruiken binnen online marketing?

ChatGPT is een krachtig hulpmiddel voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) en contentmarketing. Het gaat marketeers helpen om de contentstrategie te verbeteren door het clusteren van zoekwoorden op basis van relevantie en zoekintentie. Dit helpt bij het opbouwen van geoptimaliseerde meta titels en meta beschrijvingen, wat leidt tot betere click-through rates en hogere zoekmachine rankings.

Een van de belangrijkste voordelen van ChatGPT is de mogelijkheid om keyword clusters te bouwen op basis van zoekintentie. Dit betekent dat het niet alleen zoekt naar de zoekwoorden die worden gebruikt, maar ook naar de bedoeling achter die zoekopdracht. 

Dit helpt marketeers om te begrijpen wat hun doelgroep zoekt en wat ze verwachten te vinden. Door deze informatie te gebruiken, maken marketeers betere inhoud die meer aansluit bij de behoeften van de doelgroep.

Een ander voordeel van ChatGPT is de mogelijkheid om geoptimaliseerde meta titels en meta beschrijvingen te creëren. Deze elementen zijn belangrijk voor zoekmachine optimalisatie, omdat ze zoekmachines vertellen waar een pagina over gaat. ChatGPT helpt marketeers om deze elementen te optimaliseren door de keyword clusters te gebruiken die zijn gemaakt op basis van zoekintentie. Hierdoor is het mogelijk om betere titels en beschrijvingen te maken die de aandacht van zoekmachine gebruikers trekken en hen ertoe aanzetten om door te klikken naar de pagina.

Door deze voordelen te benutten, verbeteren marketeers hun strategieën.

Uiteindelijk is het de schrijver die verantwoordelijk is voor het eindproduct. Marketeers moeten dus nooit gehele teksten zomaar overnemen zonder door te lezen.

Op een rij: 

 • ChatGPT is een krachtig hulpmiddel voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) en contentmarketing.
  • Het verbeteren van de contentstrategie wordt geholpen door het clusteren van zoekwoorden op basis van relevantie en zoekintentie..
  • Geoptimaliseerde meta titels en beschrijvingen dragen bij aan betere click-through rates en hogere zoekmachine rankings.
  • ChatGPT bouwt keyword clusters op basis van zoekintentie, wat marketeers helpt om te begrijpen wat hun doelgroep zoekt en verwacht te vinden.
  • Gebruik van de keyword clusters helpt bij het creëren van geoptimaliseerde meta titels en beschrijvingen.

  Beperkingen:

  • Beperkte creativiteit: ChatGPT is in staat om inhoud te genereren op basis van input die het heeft ontvangen, maar het is niet in staat om te experimenteren of buiten de gebaande paden te gaan. Het mist de creativiteit en het oordeelsvermogen van menselijke auteurs,
  • Geen menselijke kwaliteitsevaluatie: Hoewel ChatGPT goed is in het genereren van inhoud op basis van de input die het heeft ontvangen, mist het de menselijke kwaliteitsevaluatie.
  • Kan incorrecte informatie genereren: ChatGPT genereert niet voor 100% correcte antwoorden, daarom is het verifiëren van de informatie die je gebruikt aan te raden.

  Wat verandert er voor mij als marketeer?

  AI is een baanbrekende technologie die de marketingsector zal veranderen. Als marketeer moet je bereid zijn om je aan te passen en je vaardigheden bij te werken om optimaal te profiteren van deze technologie. AI zal de menselijke factor niet vervangen, maar het zal marketeers helpen om meer te bereiken met minder middelen.

  Online marketing specialist

  Over de schrijver:

  Stijn Korteling

  Stijn is breed geïnteresseerd op alle gebieden van online marketing, maar wordt vooral getriggerd door het psychologische aspect. Hij houdt graag meerdere ballen tegelijk in de lucht (op zijn werk, maar ook op het voetbalveld) en beschikt over een winnaarsmentaliteit. Stijn houdt van vroeg opstaan en is altijd het eerste op kantoor aanwezig. O ja. Hij kan verdienstelijk darten en gaat altijd elke uitdaging aan.

  Online marketing plan laten ontwikkelen?

  Ontdek hoe je ideale klanten in beeld krijgt en hoe je hen het best kunt benaderen.

  Meer informatie over online marketing plan laten ontwikkelen.

  1. Online marketing voor B2B
  2. Online marketing voor B2C
  3. Laat een marketingplan op maat maken
  4. Online marketing voor lokale ondernemers

  Online marketing uitbesteden?

  Dankzij veel ervaring met online strategie en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

  Contact
  0%