Tip: Hét alternatief voor Google Optimize & A/B-testen is itClicked.nl.

Social media marketing

Stop spam op je Facebookpagina met “content moderation”

Door:

Rutger van Loo

02 november 2022

Wanneer je een grote Facebookpagina beheert, is de kans helaas groot dat je veel irritante spamberichten krijgt. Dat is ontzettend vervelend en daarbij is het een tijdrovende klus om ze te verwijderen of als ongepast te markeren. In deze blog bespreek ik hoe je dit kunt oplossen met de functie Paginacontrole (Content Moderation).

Wat voor soorten spam komen veel voor op Facebook?

 • Spamberichten die op je pagina geplaatst worden
 • Reacties op berichten die je namens jouw pagina geplaatst hebt
 • Reacties op berichten van derden die gaan over jouw pagina.

De laatste categorie is misschien wel het meest schadelijk: een voorbeeld dat wij tegenkwamen had te maken met reviews die geplaatst werden door volgers van onze opdrachtgever. De spammers reageerden op de reviews, waardoor degene die de review geplaatst had, een notificatie kreeg van het bericht. Voor ons reden om op zoek te gaan naar een oplossing om de spamberichten te voorkomen.

Stop spam op je Facebookpagina met “content moderation”
Je wil natuurlijk niet dat een volger voor een positieve review ‘beloond’ wordt met dit soort berichten.

Uitsluiten en modereren van woorden

Bij een probleem met spamberichten is misschien je eerste reactie om contact op te nemen met Facebook Support. In onze ervaring kost dat veel tijd en frustratie en levert het zelden tot nooit het gewenste resultaat. Gelukkig is er een oplossing waarmee je effectief het aantal spamberichten kunt verminderen.

Het werkt als volgt: je maakt een lijst aan van maximaal 1000 woorden. Wanneer een bericht een van deze woorden bevat, wordt het bericht geblokkeerd. De persoon die het bericht plaatst en zijn/haar vrienden zien het bericht nog wel. De rest van de Facebookgebruikers niet.

Ook sterk gelijkende varianten worden geblokkeerd. Dus als je bitcoin blokkeert, blokkeert Facebook automatisch ook b1tcoin, bitkoin, b.i.t.c.o.i.n. etc.

Hoe het werkt

 • Log in op Facebook en ga naar de betreffende Facebook pagina die je beheert
 • Ga naar Instellingen (Settings)
 • Ga naar Algemeen (General)
 • Ga naar Paginacontrole (Content Moderation)
 • Hier kun je losse woorden uploaden, maar je kunt ook een .csv uploaden met maximaal 1000 woorden

Standaardlijst spamwoorden Facebook

Wij hebben een uitgebreide standaardlijst aangemaakt. Download deze via de onderstaande button en neem deze als uitgangspunt.

Houd rekening met de volgende tips:

 • Loop de lijst zorgvuldig langs. Mogelijk zijn sommige woorden juist wel heel relevant voor jouw pagina en dus geen spam.
 • Bekijk de spamberichten die binnenkomen op jouw pagina. Vaak is er een patroon te herkennen of zijn er woorden die steeds terugkeren. Neem die dan zeker mee in de lijst.
 • Als je last hebt van Nederlandstalige spam, dan kun je de lijst door Google Translate halen.

Wij beheren advertenties op Facebook en Instagram voor uiteenlopende opdrachtgevers. En daarbij zetten we graag een stapje extra. Benieuwd wat wij voor jouw onderneming kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Online marketing specialist

Over de schrijver:

Rutger van Loo

Rutger kickt op de combinatie van creativiteit en techniek. Hij vindt het prachtig om campagnes met elkaar te vergelijken, om campagnes te optimaliseren en om in een rapportage te kunnen aantonen hoeveel impact een actie gehad heeft. Dankzij jarenlange ervaring als in-house marketeer weet hij als geen ander snel en efficiënt waarde toe te voegen.

Social media uitbesteden?

Groei op LinkedIn, Facebook, Instagram of Pinterest. Genereer meer leads en omzet met slimme campagnes en social media tactieken.

Meer informatie over social media uitbesteden.

 1. Leadgeneratie via social media
 2. Effectieve social media strategie
 3. Duidelijke dashboards & rapportages
 4. Vele kanalen zoals Pinterest, LinkedIn, Facebook en Instagram
 5. Bespaar tijd & verhoog kwaliteit
 6. Meer fans, meer traffic, hogere omzet

Online marketing uitbesteden?

Dankzij veel ervaring met social media marketing en andere onderdelen van online marketing gaan we deze uitdaging graag aan.

Contact
0%